info@vinnohkp.nl 06-29 21 66 22
Een 2e huisdier
Een hond in huis halen, daar komt nogal wat bij kijken. Eerst nog de keuze om voor een pup te gaan of een hond uit het asiel te adopteren. Of misschien zelfs uit het buitenland.. Vervolgens nog de naam verzinnen, spullen aan te schaffen en een geschikte hondenschool zoeken. En ook nog eens de rest van het gezin op 1 lijn krijgen. Maar, vergeet ook niet dat een al aanwezige huisdier hier ook bij hoort! Denk bijvoorbeeld aan een kat, andere hond of zelfs konijn of vogel.
Voor de nieuwe hond is het al een hele verandering, waar hij/zij ook vandaan komt, maar ook voor je andere huisdieren is het een grote veranderingen waar ze mee opgezadeld worden. Hoe kan je hier dan het beste mee uit de voeten? Hoe maak je het voor je nieuwe en al aanwezige huisdier zo ontspannen mogelijk?
Geur
Voor honden is de geur een sterke factor die de context kan helpen. Mocht je dus een periode kunnen creëren om eerst de geur te introduceren, kan dit de aanwezige huisdieren voorbereiden op de komst van een nieuwe hond. Als voorbeeld: we nemen een nieuwe hond, maar we hebben al 2 katten. We leggen dan een kleedje bij de 2 katten, zodat ze beide hun geur erop achterlaten. Ditzelfde doen we ook bij de hond (die dan nog bij de fokker of in het asiel zit). Na een week wisselen we de kleedjes om, zodat de hond een kleedje krijgt met de geur van 2 katten. Door vervolgens dit kleedje te gebruiken in combinatie met voertjes, leggen we een positieve associatie met deze geuren. Bij de katten doen we hetzelfde, we leggen het kleedje in de kamer en geven snoepjes op het kleedje. De eerste stap is zo gezet.
De geuren zullen bij beide huisdieren een positieve link maken, waardoor we ze al zoveel mogelijk opzetten voor succes.
Ontmoeting
De eerste “ontmoeting” was dus vooral een olfactorische ontmoeting. De volgende ontmoetingen zullen zoveel mogelijk gemanaged moeten worden, waarbij de nadruk ligt op ontspanning en bescherming. Als het mogelijk is, is zelfs een eerste visuele ontmoeting buiten aan te raden. Een kat kan ook een tuigje omgedaan worden, om vervolgens met een lange lijn naar buiten gebracht te worden.
Vervolgens zoeken we een ruime, rustige plek op. Daar maken we voor zowel de katten als voor de hond een snuffelplek.
Door hun neus (ja, ook van de kat) aan het werk te zetten, kunnen ze kalmeren en de prikkels van de buitenwereld los laten, dus ook hun toekomstige kamergenoten. We beginnen alleen deze snuffel-sessie op ruime afstand, bijvoorbeeld 10 meter. Mochten de katten of de hond te afgeleid zijn door de ander, vergroot de afstand nog iets meer.
Gedurende meerdere sessies, verspreid over meerdere dagen, kan de afstand rustig afgebouwd worden. De sessies kunnen dan ook binnen uitgevoerd worden. Hierbij is het belangrijk om voor veiligheid te zorgen, dus lijn de hond en/of de katten aan, zodat ze niet te dicht bij elkaar kunnen komen. Maar zorg ervoor dat ze wel gewoon een ontspannen lijn ervaren tijdens de sessies. We creëren dus een ontspannen sfeer, waarmee alle dieren de associatie met elkaar maken dat ze niet hoeven te reageren. Na de sessie is het alleen wel belangrijk om alle dieren weer te scheiden. Als de hond dus al in huis woont, zorg dat de katten een eigen kamer hebben, zodat ze niet zomaar de hond kunnen benaderen (of andersom natuurlijk). Hierbij is dus management erg belangrijk, zodat alle huisdieren hun eigen veilige plek kunnen hebben, zonder dat ze ongewenst gedrag gaan inzetten om hun emoties een plek te geven. Als de katten angstig zijn voor de hond, zorg dat ze niet iedere keer wegrennen, anders kan de hond weer de katten gaan opjagen. Maar ook als de hond angstig is voor de katten, zorg dat hij ze niet gaat opjagen (of dat gaat proberen) en een pets van de katten krijgt. Kortom, wij moeten zorgen dat ze de juiste keuzes kunnen maken en die ook blijven maken , zodat dit een steeds sterkere reactie wordt op de emotie. Onzeker bij een kat, dan ga ik snuffelen op de grond vanaf een afstandje. Hiermee krijgen de katten en hond een manier om elkaar te verdragen en weten ze waar ze aan toe zijn.
In het begin kan het misschien zelfs nog vrij makkelijk gaan, maar later kunnen de katten of de hond ondernemender worden. Blijf dan nog steeds dezelfde tactiek handhaven! Dat ze meer durven, wil niet zeggen dat dit de verstandigste optie is.
Het lastige is dat de communicatie tussen hond en kat wezenlijk verschillen. Zo is de staartdracht van de kat anders ten opzichte van de hond. Een hoge staart is overwegend vriendelijk, terwijl bij de hond dit eerder spanning met zich mee brengt. En waar honden de situatie proberen te de-escaleren door weg te kijken of ergens te snuffelen, heeft dit geen betekenis voor de kat. Die gebruikt bijvoorbeeld het rustig knipperen met de ogen als kalmeringssignaal. Daarnaast zijn hun communicatie-vaardigheden minder ver ontwikkeld in vergelijking met honden.
Behoeftes
Daarnaast is het ook belangrijk om de behoeftes van de hond en de andere huisdieren te bekijken. Zo is het belangrijk om de hond voldoende aandacht, mentale uitdagingen en rust te geven. Maar misschien ook rasspecifieke onderdelen, zoals graven of apporteren, om zo hun instincten aan het werk te zetten.
Maar ook katten hebben behoeftes. Ze zijn meestal redelijk op zich zelf, willen graag een hoge plek opzoeken en willen ook graag in een doos of andere schuilplek zitten. Ze gaan ook vaak tijdens de schemering op pad, dus dit kan ervoor zorgen dat de hond juist wakker kan worden van de avonturen van de kat. Zorg er dan voor dat de kat ‘s avonds meer ruimte heeft, zodat de kat niet langs de hond hoeft te komen.
Andere huisdieren
Dezelfde onderdelen kunnen gebruikt worden wanneer het om andere huisdieren gaat (konijn, vogel, goudvis), maar moet dan de behoeftes van deze huisdieren bekeken worden. Met sommige huisdieren hoeven we minder aanpassingen te doen. (goudvis zal de hond minder storen doordat die ’s avonds geen ommetje gaat maken).
Vogels en konijnen daarentegen kunnen nog wel zorgen voor wat ongemakken, dus ga voorbereid aan de slag en voorkom zoveel mogelijk ongewenste gedragingen. Mocht je problemen ondervinden, vraag gerust voor de mogelijkheden en ik kom jullie graag helpen.
En hopelijk kan je dan genieten van alle dieren die je hebt rondlopen.
Succes!